R5 Alpine

Gestart door rak5068, 05 februari, 2021, 19:38:43 PM

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

rak5068

Hallo, ik begin maar alvast met me te verontschuldigen mocht deze topic geheel in de verkeerde groep geplaatst worden. Mijn naam is Roland en ben geheel nieuw en wil proberen mijn R5 Alpine rijdend te krijgen. Ik had dit in eerste instantie uitbesteed bij Artvo maar dat bleek achteraf de slechtste keus ooit. Ik had een vraag. Kun je in de R5 Alpine een R5 Alpine Turbo inbouwen in plaats van R5 Alpine motor zonder turbo?

Maarten-Jan Mulder

Allereerst. van harte welkom! Staat op zich hier prima hoor maar hij mag ook onder projecten, als je er een project topic van maakt waarin je alles bijhoud zal ik hem voor je verplaatsen. Als het bij wat vragen blijft hoe en wat er allemaal mogelijk is dan staat die hier prima  8)
Wat is het kenteken van de Alpine? Het is goed mogelijk om de atmosferische motor te vervangen door de turbo variant, je hebt dan wel echt alle bijbehorende onderdelen nodig, het onderblok is hetzelfde, in de kop zitten ook niet heel verschillen maar voor de rest is alles net even anders. Hoe ver is de auto, is het al verstandig om over de motor na te denken, zijn er nog nadere aandachtspunten?

John

Welkom hier Roland. Maar blijkbaar ben je toch niet nieuw hier zoals je zegt, in 2012 heb je al 13 berichten geplaatst.  ;)

rak5068

Goedenavond allemaal. Het project loopt nog steeds maar langzaam. Ik ben inmiddels bezig met het reviseren van de motor. Ondanks dat de motor maar weinig km heeft gelopen zijn het wel km op de racebaan geweest. Bij demonteren van het blok bleek dat in de carter een plaat was gelast om het klotsen van de olie tegen te gaan. Helaas niet helemaal oke want de krukas liep hier tegen aan dus heeft schade opgelopen.

Ik heb een vraag het type motor, althans ik vermoed dat dit nummer het type aangeeft van mij is 840 725. Ik heb een onderblok kunnen kopen maar zag later dat dit 840 726 is. Ik denk van de Alpine Turbo dus. Mijn vraag is, is de krukas van deze blokken hetzelfde? Ik hoor het graag van jullie.


Maarten-Jan Mulder

840 725 is inderdaad van de Alpine en 840 726 van de Alpine Turbo. De grootste verschillen zitten vooral in de cilinderkop, de krukas is echter gelijk en kun je dus gewoon gebruiken. Ik zou hem wel goed nameten om te bepalen welke krukas en drijfstang lagers je nodig hebt (origineel of overmaat).

okido

De koppen van de R5 Alpine en R5 Alpine Turbo zijn gewoon uitwisselbaar. Voor de turbo is er een oude en nieuwere uitvoering die verschillen, waardoor de latere versies een iets dikkere koppakking kregen.

Het verschil zit naar mijn weten vooral in de zuigers.

Maarten-Jan Mulder

Zijn inderdaad uitwisselbaar maar zijn niet 100% gelijk, er zit wat verschil in hoogte van de kop, iets van 2/3 mm zo uit mijn hoofd (goed om te weten i.v.m. kleppen stellen), en de turbo kop heeft extra koel kanalen. In principe kan een atmosferische kop op een turbo onderblok maar het is niet optimaal voor de koeling. Andersom maakt niets uit.

rak5068

Oke bedankt voor jullie reacties. Een gewetensvraag, zouden jullie deze krukas gebruiken of op zoek gaan naar een originele voor alpine?

Maarten-Jan Mulder

Ik zou hem opmeten en als je originele lager kappen e.d. kan gebruiken en geen overmaat nodig hebt zou ik hem zeker gebruiken, dan is er geen verschil met hoe die uit de fabriek gekomen is. Als je wel overmaat nodig hebt dan zou ik kijken of je een originele kan vinden waar je geen overmaat voor nodig hebt, in principe is overmaat niet erg natuurlijk maar het betekent wel dat er al enige mate van slijtage plaatsgevonden heeft (en dus een keer opgeslepen is).

rak5068

Bedankt, ja hij is opgemeten en zou in principe goed moet zijn. Inmiddels hebben we hem wel even laten 'polijsten' zodat ie weer mooi vrij is van onvolkomenheden. Ondertussen zijn er ook de benodigde materialen besteld voor de revisie.
Stellen jullie het op prijs als ik jullie op de hoogte houd van de voortgang middels foto's en zo?

Marcel

Voortgang foto's zijn welkom  :)

Roald

Altijd leuk om foto's etc erbij te zien!  :)
Anything worth doing is worth doing right

Maarten-Jan Mulder

Dat stellen we zeker op prijs! Altijd leuk om te volgen  ;D

rak5068

Foto's komen er aan zoals jullie hebben gevraagd, ik dacht foto's van de motor en zo vinden jullie niet interessant maar ik post ze gewoon!

Ik heb een vraag en hopelijk weten jullie het, klopt het dat type 385 de aanduiding is voor een R5 Alpine versnellingsbak?

Maarten-Jan Mulder

Fotos van motor en bak zijn ook interessant  8) 385 is inderdaad het bak type, gebruikt tot +/- 1980 daarna werdt het de NG5 001 of 008.